Sójový nápoj nebo mléko?

6. prosince 2007 v 20:40 | Lilinka C |  - strava

Sójový nápoj nebo mléko?

Sójové mléko

Sójové boby jsou označovány jako jedna z plodin budoucnosti. Jsou produkty z této rostliny skutečnou spásou pro výživu lidstva v budoucích letech nebo se jedná pouze o propagační tahák výrobců sójových produktů, kteří chtějí konkurovat nejen mlékárenskému průmyslu? Pokud se bavíme konkrétně o sóji jako potenciální náhradě mléčných produktů, podívejme se blíže, jaká jsou fakta o této rádoby zázračné plodině.
Luštěniny, mezi které patří i sója, obsahují bílkoviny s nevyváženým obsahem esenciálních aminokyselin. Z toho důvodu jsou potraviny jako hrách, fazole, čočka apod. označovány z hlediska obsahu a kvality bílkovin jako neplnohodnotné. Sója je však zajímavou výjimkou - na rozdíl od většiny ostatních luštěnin obsahuje vysoce kvalitní a dobře stravitelné bílkoviny s mnohem vyváženějším zastoupením nezbytných aminokyselin. Navíc také obsahuje značné množství nenasycených (zdravých) tuků a komplexní sacharidy, které umožňují rovnoměrné uvolňování sacharidů do krve. Abychom dokreslili celý obrázek s obsahem aktivních látek v sóji, nesmíme zapomenout na vlákninu: nerozpustná vláknina zastoupená v sóji povzbuzuje peristaltiku střev, rozpustná složka vlákniny je prospěšná např. při snižování cholesterolu z krve. Důvod, proč se o sóji v posledních letech hovoří jako o důležité potravině pro naše zdraví, je obsah tzv. fytoestrogenů. To jsou látky, které snižují vedlejší projevy přechodu u žen, zpomalují stárnutí a jsou účinnou prevencí před vznikem osteoporózy.
Sójové mléko
Ze sójových bobů se na celém světě vyrábí nepřeberné množství různých produktů, my se dnes zaměříme na kontroverzní skupinu sójových nápojů. Tuto kategorii stále se rozšiřujících potravin můžeme vnímat především jako skvělou náhradu kravského či kozího mléka, a to především u osob s laktózou intolerancí (nesnášenlivostí mléčného cukru) a u lidí alergických na mléčné bílkoviny.
Fakt, že osoby alergické na bílkoviny kravského mléka většinou nejsou citlivé na sóju, potvrdily v posledních letech mnohé studie. Má tedy pro normálního zdravého člověka význam při nákupu potravin zvolit místo klasického mléka tzv. mléko sójové? Určitě ano a důvody nemusí být jen z obav před obsahem laktózy či alergií, která nás netrápí. Sójové nápoje jsou především mnohem snadněji stravitelné, neobsahují cholesterol ani nasycené živočišné tuky. A navíc, pokud se jedná o skutečné sójové mléko, se mohou pochlubit i obsahem (byť malým) už zmíněných fytoestrogenů.
Pokud už se rozhodnete vyzkoušet sójové mléko, buďte při jeho výběru obezřetní. Nejběžnějšími produkty na českém trhu jsou tzv. sójové nápoje, které obsahují pouze směs sójového oleje a modifikovanéhokukuřičného škrobu. Takový výrobek nemá s pravým sójovým mlékem prakticky nic společného, neobsahuje důležité bílkoviny a je to pouze levná náhražka kvalitního rostlinného produktu.
Pravé sójové mléko se vyrábí srážením ze sójových bobů a obsahuje tak důležité dobře stravitelné bílkoviny, které by měly být nedílnou součástí každého takového výrobku.
Jak tedy postupovat při nákupu?
Nejjednodušší bude, když se naučíte číst etikety - pravé tekuté sójové mléko by mělo obsahovat minimálně 3% sójových bílkovin a více než 1% sójového tuku. Existují i sušené varianty kvalitních sójových nápojů v koncentrované podobě, které se samozřejmě chlubí mnohem vyšším obsahem jak bílkovin, tak tuků.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 anne anne | Web | 7. prosince 2007 v 22:19 | Reagovat

podle toho obrázku bych to tipla spíš na zkažený mlíko..

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama